2020-02-03-03:06

A sokáig tartó mínuszok után már harmadik napja emelkedik a szójabab kurzusa. A két napos mélypont után még mindig optimisták a befektetők annak ellenére, hogy a koronavírus okozta problémák megfékezhetik az ázsiai ország szójabab vásárlásait. Az egy tonnának megfelelő mennyiség 323,4 amerikai dollárra drágult, de napközben a 326,24 dolláros szinten is kötöttek üzletet a piacon.

Általános optimista hangulat lett úrrá a piacokon azt követően, hogy a kínai központi bank stimulálta kicsit az ázsiai ország gazdaságát és olyan gyógyszer-fejlesztésekről is érkeztek hírek, amelyek hatásosak lehetnek a koronavírus ellen.

A búza drágulását többen is a globális készletadatokkal magyarázták. Az egy tonnának megfelelő mennyiség 206,27 dollárra emelkedett, de korábban 207 dollár feletti szinteken is kötöttek üzletet a kereskedők.

A kukorica tonnánkénti ára viszont benézett a 150 dolláros érték alá, 149,84-re csökkent az árszint, de még ennél negyven dollárcenttel lejjebb is létrejöttek üzletek.

2020-02-03-03:07

Most a koronavírus okozott pánikot a befektetők körében, ez elsősorban a búza és a szójabab piacán érződött.

“Az elsődleges piaci aggodalom az, hogy a koronavírustól való félelem és az esetleges drámaibb terjedés miatt a globális gazdaság közelebb kerül a recesszióhoz. Egyes kulcságazatokban egyre nagyobb az esélye annak, hogy a visszaesés nem kerülhető el. mivel ez a folyamat nagyban érintheti Kínát, amely a világpiac legnagyobb szójabab importőre, ezért a gabonapiacon különösen kell figyelni az ezzel kapcsolatos híreket” – hangoztatta Arlan Suderman, az INTL FCStone vezető agrárközgazdásza, akit a Thomson Reuters hírügynökség idézett.

Közben egyre többen tartanak attól, hogy a vírus miatt bevezetett karanténok és utazási leállások a szállítások megszűnését is jelenthetik hosszabb időre.

A kukorica kereskedését a technikai alapon kereskedők pozíciói és az exportkereslet alakulása miatt nem érintette annyira a vírus miatti helyzet. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumáénak (USDA) adatai szerint az ország magánexportőrei 134 ezer tonna kukoricát értékesítettek dél-koreai vevőknek.

“A kukoricát egy exportvásárlási hullám kapta el, ami segítette az árakat abban, hogy ne csökkenjenek túl nagy mértékben” – hívta fel a figyelmet Charlie Sernatinger, az ED&F Man Capital gabona-határidős ügyletekkel foglalkozó cég vezetője.-forrás:agroforum

2020-02-03-03:07

A koronavírus-járvány miatt a kínai kormány lefelé módosíthatja a növekedési prognózisát, a kiszivárgott hírek szerint 6 százalék környékére. Ez még mindig meglehetősen optimista becslés lehet, várhatóan az első negyedévben 4,0-4,5 százalékra csökkenhet a növekedés üteme éves bázison, majd a járvány visszaszorulása esetén kaphat lendületet, de ebben az esetben sem valószínű, hogy eléri majd a 6 százalékos szintet. Larry Kudlow, Donald Trump amerikai elnök gazdasági tanácsadója szerint a járvány jelentősen visszafoghatja a Kínába irányuló mezőgazdasági exportot, bár egyelőre a kínai fél nem kért átütemezést. Larry Kudlow hozzátette, hogy a járvány terjedése ösztönözheti az üzleti beruházásokat az Egyesült Államokban, de a globális ellátási láncokban jelentős problémák jelentkezhetnek.

2020-02-05-04:13

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései alapján, az elkövetkező napokban a Dunán és a Tiszán is jelentős áradás vonul le. Helyenként akár az 5 méter is meghaladhatja a 3-4 nap alatt bekövetkező vízszint emelkedés!

Az év elején tapasztalható igen alacsony mederteltségnek köszönhetően, a következő napokban bekövetkező hirtelen és jelentős vízszint emelkedés várhatóan nem okoz jelentős árvíz veszélyt.

A dunai árhullám tetőzése Nagybajcsnál február 7-re, azaz péntekre várható, közelítőleg 540 cm-nél, ami 2. fokú árvízkészültségi szintek felel meg. Budapestnél szombaton napközben éri el várhatóan a legmagasabb vízszintet az árhullám, 600 cm közelében, ami az 1. fokú készültségi szint alatti érték. A folyó délebbi szakaszán vasárnap, illetve hétfőn, az 1. fokú árvízkészültségi szint környékén, többnyire az alatt tetőzik a vízszint az előrejelzés szerint.